KERAMIEK VAN HILMA SMITS

In 2002 kreeg mijn man, als dank voor het helpen bij het klussen, een tafeldraaischijf die op zolder stond.

In het vak kunstgeschiedenis op de mavo had ik al interesse in creatief zijn met klei. Het bleek dat ik in de 15 jaar dat ik in een boekhandel gewerkt had al diverse boeken over klei en draaien op de draaischijf had aangeschaft. Ik hoefde ze alleen maar op te zoeken en klei te kopen. Diezelfde week stond in de Drachtster Courant een cursusaanbod van de Meldij waarop ook een kleicursus draaien op de draaischijf werd aangeboden. Het kon niet beter. Ik heb me aangemeld bij Maaike Klein en mijn draaischijfje de eerste keer meegenomen. Hij werkte prima en ik kon er thuis mooi op oefenen. Al heel snel wist ik dat dit het was. Ik mocht mijn werk meenemen naar de Meldij, zodat het daar gebakken kon worden. Na 2 cursussen van 8 lessen was dat kleine draaischijfje al lang te klein en had ik een professionele draaischijf aangeschaft. Mijn man heeft er wielen en een handvat aangemaakt en ik kon hem overal naar toenemen zonder te hoeven sjouwen. Bij Creavisie de eerste tijd mijn werk gebracht (vakantie Meldij) om te stoken. Dat beviel niet echt want het heen en weer brengen is niet bevorderlijk voor rauwe klei of de glazuur.

Al snel kwam er ook een oven in mijn kleihok. Nu een aantal jaren later heb ik een stookhok in de tuin met een gasoven. Hier kan ik raku stoken wat ik ook samen met de cursisten van de Meldij en cursusleidster Susan van Straten heb gedaan. Ik ben ook een aantal jaren bij Kees Hoogendam in de leer geweest. Samen met een vriendin heb ik in de toenmalige pottenbakkerij “de Diggel”, Terherne, cursus gegeven.

Acht jaar heb ik geéxposeerd in “It Alde Tsjerkje van Mildam”, en was lid van het Kreatief Kollektief. Ook stond mijn werk te koop in “Het Pand Grou”. Dit is een kunstwinkel. In 2015 heb ik een half jaar geëxposeerd in de museumtuin te Joure. Ik ben lid van Ambachtelijk Friesland geworden en u kunt mij in de zomer op markten zien demonstreren.

En nu dus weer terug op mijn oude stek, inmiddels Kunst Kollektief geheten, gevestigd in Galerie Mildam. Thuis hebben we een mooi atelier gebouwd waar ik les geef.

VANAF 4 FEBRUARI 2018  TE ZIEN IN GALERIE MILDAM