IN DE SPOTLIGHT

EETKAMERSTOEL – ontwerp: Nanne Jonkman © – 2010 ®

Deze stoel heb ik ontworpen in 2010. De aanleiding was een woonbeurs in Groningen, (Wonen & Co) waar een wedstrijdoproep aan was verbonden om een eetkamerstoel te ontwerpen. Ik heb NIET meegedaan maar was wel nieuwsgierig naar de inzendingen. Toen ik zag wat de inzendingen waren en de esthetische- en zitkwaliteit bekeek, was mijn gedachte, “dit kan ik ook en misschien wel beter”. Ik ben aan het experimenteren geslagen en kwam na 3 experimenten uit op dit model.

Om een lang verhaal kort te maken, na wat gegoogle kwam ik uit bij een modellen gemachtigde en die was verrast toen ze deze stoel onder ogen kreeg. Sindsdien staat de stoel geregistreerd in het Europese Modellen register.

Op een gegeven moment zocht ik een producent om 6 productie modellen voor mij te maken, één van hen maakte een link naar RIETVELD. Later zijn er nog een aantal mensen geweest die de link naar Rietveld legden. Ik vond dat een groot compliment voor mezelf, temeer daar ik niet met Rietveld in het achterhoofd deze stoel ben gaan maken. Mijn uitgangspunt was, “wat zijn de hoofdkenmerken van een stoel?” Vanuit deze kenmerken ben ik gaan werken.

Strakke rechte lijnen, grote vlakken, eenvoud. Deze stoel is geheel uitneembaar, zit met keep verbindingen in elkaar. Voor de grap noem ik hem wel “TRINITAS”. Opgebouwd uit drie grote vlakken die onlosmakelijk als eenheid fungeren, de één kan niet zonder de ander, twee wiggen houden de hele zaak bijeen.

In zijn eenvoudigste vorm bestaat een stoel uit één of meer poten, een plateau om op te zitten en een rugleuning voor een steun in de rug (en bij een stoel met 1 of meer poten dwarsstukken of een plateau onderaan). Soms zijn er armleggers waarop de armen of ellebogen kunnen rusten.

Ga maar eens op deze stoel zitten, het mag, probeer maar es uit, daar zijn die dingen per slot van rekening voor en waarschijnlijk zult u ontdekken dat een harde houten stoel best wel goed kan zitten. Ik heb al van meerdere mensen gehoord dat ie goed zit. Dit is wat je noemt “toegepaste kunst”. “Less is more”.

Nanne Jonkman – Ferbylder (deze stoel is te bezichtigen in galerie Mildam van vrijdag t/m zondag van 14.00 – 17.00).